Nagelsvamp

"Nagelsvamp förekommer hos cirka 10 % av befolkningen. Tillståndet blir vanligare med ökande ålder och förekommer oftare hos idrottare, personer med täta skor och som ofta är fuktiga om fötterna och hos personer med försvagat immunsystem."(1)

Nagelsvamp (Tinea unguium) beror på en infektion med hudsvampar (dermatofyter), den vanligaste är Tricophyton rubrum.

Behandla nagelsvamp

Att behandla nagelsvamp är inte alltid så lätt... 

Ofta testar man och kämpar med olika medel utan något resultat, och inte alltför sällan hör jag av mina patienter att behandlingen tar bra i början för att sedan inte fungera.

Det här beror på flera faktorer och det behövs tålamod, kunskap och viss diciplin, vilket är helt avgörande för hur resultatet kommer att bli. 

Det som kan påverka utfallet är: 

1) din hälsa.

2) din egenvård.

3) behandlingen hos din fotterapeut.

Och det är av största vikt att du vet vad du ska göra och följer egenvårdsprogrammet noga. 

Ett vanligt fel är att många begränsar sig till att enbart behandla själva tånaglarna, trots att nio av tio fall av nagelsvamp beror på fotsvamp som spritt sig. Om man då inte behandlar även huden kommer nagelsvampen tillbaka hela tiden, år ut och år in.

Prognos

T ex får fyra av fem personer (20 %) som behandlar sin nagelsvamp, återfall inom ca. tre år efter avslutad behandling.

Orsaker till nagelsvamp

Fotsvamp är mycket vanligt förekommande och smittar från människa till människa, men vi är olika känsliga för att drabbas. Nagelsvamp kan uppstå direkt på nageln, eller genom spridning av obehandlad fotsvamp som ger symtom i form av fjällning, blåsor och klåda på fötter och mellan tårna (tidea pedis). Nagelsvamp kan även drabba fingernaglar, men är mycket vanligare på tånaglarna.

 

Symptom på nagelsvamp

Nageln blir gul och porös med början i kanten av nageln.

Svampinfektionen ger upphov till en lucker massa som lyfter nageln från nagelbädden (onykolys). Större delen av nageln kan på detta sätt förtjockas, missfärgas (gulvit/grå) och smulas sönder.

En eller flera, men sällan alla, naglar engageras. 

Man kan dock inte vara helt säker på att detta utseende är nagelsvamp – även psoriasisnaglar kan se likadana ut och är lika vanligt.

-Endast svampodling från naglarna kan skilja de två sjukdomarna åt!

1)www.netdoktor.se

  • Våra recensioner
  • Instagram