Mer om nagelsvamp

"Nagelsvamp förekommer hos >10 % av befolkningen. Tillståndet blir vanligare med ökande ålder och förekommer oftare hos idrottare, personer med täta skor och som ofta är fuktiga om fötterna och hos personer med försvagat immunsystem."(1)

Nagelsvamp (Tinea unguium) beror på en infektion med hudsvampar (dermatofyter), den vanligaste är Tricophyton rubrum.

"Nagelsvamp läker inte ut av sig självt, utan kommer att kräva läkemedelsbehandling. Vissa personer kan uppleva att deras nagelsvamp inte orsakar obehag och i de fallen kan de lämnas obehandlade. Då är det emellertid viktigt att försöka undvika att sprida infektionen vidare till andra delar av kroppen eller till andra personer.

Å andra sidan, om ens nagelsvamp orsakar psykologiska problem eller obehag, tenderar en läkare att rekommendera behandling. Det är viktigt att behandla personer vars nagelsvamp kan orsaka betydande hälsoproblem - detta är särskilt viktigt om patienten har nedsatt immunförsvar eller diabetes, eftersom nagelsvampinfektionen kan leda till ytterligare komplikationer."(2)

Behandla nagelsvampen

Att behandla nagelsvamp är inte alltid så lätt... 

Ofta testar man och kämpar med olika medel utan något resultat, och inte alltför sällan hör jag att behandlingen tar bra i början men sedan "klingar det av".

Det här kan bero på flera faktorer som vi försöker kartlägga vid eventuellt möte så att vi bemöter grundorsaken (om möjligt) samtidigt som vi bekämpar svampinfektionen tillsammans.

Till detta behövs tålamod, kunskap och viss diciplin, vilket kommer att vara helt avgörande för hur resultatet blir. 

Det som kan påverka utfallet är: 

1) din hälsa.

2) din egenvård.

3) behandlingen hos din fotterapeut.

Och det är av största vikt att du vet vad du ska göra och följer egenvårdsprogrammet noga. 

Ett vanligt fel är att många begränsar sig till att enbart behandla själva tånaglarna, trots att nio av tio fall av nagelsvamp beror på fotsvamp som spritt sig. Om man då inte behandlar även huden kommer nagelsvampen tillbaka hela tiden, år ut och år in.

Prognos

T ex får två av fem personer (40 %) som behandlar sin nagelsvamp med tabletter ej önskad effekt, eller återfall inom ca. tre år efter avslutad behandling.

Orsaker till nagelsvampen

Fotsvamp är mycket vanligt förekommande och smittar från människa till människa, men vi är olika känsliga för att drabbas. Nagelsvamp kan uppstå direkt på nageln, eller genom spridning av obehandlad fotsvamp som ger symtom i form av fjällning, blåsor och klåda på fötter och mellan tårna (tinea pedis). Nagelsvamp kan även drabba fingernaglar, men är mycket vanligare på tånaglarna.

 

Symptom på nagelsvamp

Nageln blir gul och porös med början i kanten av nageln.

Svampinfektionen ger upphov till en lucker massa som lyfter nageln från nagelbädden (onykolys). Större delen av nageln kan på detta sätt förtjockas, missfärgas (gulvit/grå) och smulas sönder.

En eller flera, men sällan alla, naglar engageras. 

Man kan dock inte vara helt säker på att detta utseende är nagelsvamp – även psoriasisnaglar kan se likadana ut och är lika vanligt.

-Endast svampodling från naglarna kan skilja de två sjukdomarna åt!

1)www.netdoktor.se

2)https://se.treated.com/nagelsvamp/fragor-och-svar-om-nagelsvamp

Adress:​​

Hantverkargatan 35

803 23 Gävle

Öppettider:

(Är här vid bokningar)

Helgfri Måndag-Torsdag 10-18

Fredag: 10-17

Vissa Lördagar: 10-14

Kontakt:​

Alexander: 070-414 62 82

Sonia: 076-339 22 29​

info@fotvard-gavle.se